יום שישי, 25 באוקטובר 2024

מי עוד נברא עם שמים וארץ?

 בס"ד



מי עוד נברא עם שמים וארץ? / לפרשת בראשית / רבי רפאל כ'דיר צבאן זצוק"ל

הפסוק הראשון שבו תורתנו הקדושה פותחת מציינת מעין כותרת של מה שנברא בתחילה (א, א):

בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ:

כידוע לפי כללי הדקדוק המילה "את" אינה מחוייבת המציאות. ניתן היה לומר "בראשית אלוקים השמים והארץ". מסיבה זו, חז"ל הוציאו דרשות ממקומות בהם המילה "את" נראית חסרת משמעות בפשט הדברים.

כותב רבינו בספרו נפש חיה (חלק ב', אות ט, "שיירי הנפש"), על הפסוק הנ"ל:

אפשר לפרש על פי הידוע שתיבת א'ת היא לרבות, וכן דרשו חכמינו זכרונם לברכה בגמרא (בבא קמא מ"א עמוד ב') ולא יאכל את בשרו (שמות כ"א כ"ח), את, לרבות הנאת עורו. וכן דרשו חכמינו זכרונם לברכה בגמרא (קידושין נ"ז עמוד א') את ה' אלהיך תירא (דברים ו' י"ג) לרבות תלמידי חכמים.

רבינו מביא כמה דוגמאות הממחישות את הכלל בו פתחנו: המילה 'את' מרבה חידוש הלכתי (איסור אכילת עורו של שור שנגח והרג, אותו יש לסקול) וכן חידוש רעיוני (יראה מתלמידי חכמים).

ממילא יש להבין מהם החידושים של המילים 'את' בפסוק שלנו:

וידוע שהעולם עומד בזכות הצדיקים כמו שנאמר (משלי י' כ"ה) "וצדיק יסוד עולם". וכן דרשו חכמינו ז"ל בגמרא (מועד קטן ט"ז, ב') "צדיק מושל יראת אלקים" (ש"ב כ"ג ג') – ה' יתברך גוזר גזירה והצדיק מבטלה, הצדיק גוזר גזירה והקדוש ברוך הוא מקיימה. וכן אמרו חז"ל בגמרא (שבת י', א') "כל דיין שדן דין אמת לאמתו אפילו שעה אחת מעלה עליו הכתוב כאלו נעשה שותף להקדוש ברוך הוא במעשה בראשית".

חז"ל מלמדים כי יש מי שעוזר לקב"ה בניהול העולם: הצדיקים והדיינים הדנים אמת לאמיתה. צדיק יכול לברך ולשנות מציאות, וכן יכול לברך ולבטל גזרות. גם דיין השופט באמת ויושר נחשב כמי שבונה את עולמו של ה', בכך שדואג שהעולם לא יחרב על ידי רשע ועוולה.

את הדבר הזה רומזת התורה אצלנו:

וזה רמז הפסוק "בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ", אך שיתף איתו כביכול במעשה בראשית גם הצדיקים והדיינים, ולכן נאמר 'את' פעמיים, לרבות הצדיקים שהם יסוד עולם, ולרבות הדיינים שהם שותפים במעשה בראשית.

המילה 'את' הכתובה פעמיים רומזת לשותפים אותם ברא ה' בתחילת בריאת העולם, מי שילוו את התקדמות המציאות אל המגמות אליהן הקב"ה מכוון את כל הבריאה. בעול םשה' בורא יהיו קשיים, אתגרים והסתרי פנים, לכן יש לשתול שותפים שימשיכו את תהליך הבריאה, וכן ינסו למנוע ככל כוחם תהליכים של ירידה והרס.

 

השנה נלמד מתורתו של אחד הצדיקים: ר' רפאל כ'דיר צבאן. תמצית חייו כפי שמופיע בויקיפדיה:

הרב רפאל כדיר צבאן (א' טבת תר"ע, 13.12.1909 – ד' כסלו תשנ"ה, 7.11.1994).

היה רב באי ג'רבא שבתוניסיה. עלה לישראל ושימש כרב בנתיבות. היה חבר מועצת הרבנות הראשית, ונשיאה של ישיבת כסא רחמים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

כובשים או מקבלים?

  בס"ד כובשים או מקבלים? / לפרשת קדושים / מתורת רבינו רפאל כ'דיר צבאן זצוק"ל בסיום פירוט כל העריות האסורות, מסבירה התורה א...